Жителите на село Трънково ще пият вода от водоноски
Жителите на село Трънково ще пият вода от водоноски / Sofia Photo Agency, архив

При доступими стойности за наличие на манган от 50 мг. на кубичен дециметър са отчетени 180 мг кубичен дециметър във водата в Ямбол.

От взетите проби  на 8 и 9 декември от село Маленово се установява, че водата не отговаря на  Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по химични и микробиологични показатели. Водата от водоема е изпусната, извършено е саниране и след напълване на водоема  ще се вземат отново проби. Разпоредено е увеличаване на остатъчния хлор, съобщава на сайта си Регионална здравна инпекция Ямбол.

Пробите, взети от селао Гълъбинци също не отговарят на Наредбата за качеството на водата.  Взетите водни проби  на 8 декември от с. Трънково не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата.  Вчера река Тунджа е заляла  кладенците на селото и е преустановено водоподаването. Осигурена е  водоноска за населението.  Уведомени са областния управител и всички кметове на засегнатите населени места и са дадени указания, относно ползването на вода за питейно-битови цели.

ПРЕПОРЪЧВА СЕ:

1.Да се поставят филтри  от марля с памук на чешмите в домакинствата.
2.Водата  за пиене да се преварява минимум 30 мин.
3. Поради съществуващ риск от замърсяване от наводненията да се преустанови ползването на водата  от местни водоизточници в засегнатите населени места.
4. Да не се консумират храни със съмнителен вид.
5. При възникване на оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт -диярия, гадене и повръщане да се търси лекарска помощ.
6. Да се спазва добра лична хигиена.


Служители от здравната инспекция продължават да следят състоянието на водоснабдяването и при възникване на промени  в  качествата на водата  гражданите ще бъдат уведомени своевременно.