/ Областна администрация-Сливен
Националният статистически институт организира консултации във връзка с приемането на нов Закон за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година. По този повод се проведе регионална работна среща с представителите на областните администрации от Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Срещата се състоя в Пловдив. Представител на областната администрация в Сливен бе главният секретар Кирил Аврамов.

Как, кога и с какви въпроси да бъде проведено националното преброяване през 2021 г.?

Преброяването ще се извърши в отговор на приети от Европейския парламент и Съвета на Европа регламенти и нормативни актове. Една от целите е да се осигури съпоставимост на данните от провежданите в държавите-членки преброявания и да се даде възможност за извършването на надеждни сравнения на равнището на Европейския съюз.

В България през 2021 г. предстои да се проведат два вида избори: за народни представители и за президент и вицепрезидент. По тази причина провеждането на преброяването трябва да се съобрази с ангажиментите на общинските администрации към изборния процес.

Предмет на обсъждане е и дали ще бъдат определени допълнителни признаци на информацията, която ще се събира в страната ни - етнокултурни характеристики, степен на намалена работоспособност на лицата, енергийна ефективност на жилищата и сградите, миграция и миграционно поведение, раждаемост и репродуктивно поведение и други.
Областна администрация-Сливен