В МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен учредиха първото в страната болнично настоятелство
В МБАЛ „Д-р Иван Селимински”- Сливен учредиха първото в страната болнично настоятелство / netinfo

МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен вече има свое болнично настоятелство, обяви на пресконференция изпълнителният директор д-р Васислав Петров. Настоятелството е регистрирано с решение на Окръжен съд-Сливен от 10 юни 2013 г. „Оказа се, че ние сме единствената болница в България, която има настоятелство, регистрирано в съда. Още една – две болници имат т.нар. настоятелство, но те не са по никакъв начин юридически представени”, каза д-р Петров. Той представи членовете на управителния съвет – председател е Надя Вълчева, членове - д-р Димитър Боянов и Сава Хараламбов. Сред учредителите на настоятелството има хора с различни професии - лекари, юристи, икономисти, банкери, духовни лица, учени и др. Идеята за създаването му се е зародила преди две години. Според Закона за лечебните заведения, с разрешение на собствениците, болницата може да си направи настоятелство. Съгласие за настоятелството към сливенската болница е дадено от собствениците през 2012 г. по време на Общото събрание на акционерите.

Председателят на настоятелството Надя Вълчева заяви, че основната цел е подпомагане на болницата в нейната дейност и да я популяризира. „Ще се опитаме да направим връзката между обществото, болницата, институциите, да подпомагаме там, където е възможно и както е възможно. Имаме голямо желание да съдействаме и да работим”, каза Вълчева.

Д-р Боянов изрази задоволство, че идеята вече е факт. „Това е една много сериозна заявка за утрешния ден и тази заявка, уверявам ви няма да бъде заявка на думи, а ще бъде заявка на действия, защото тук са събрани морални и духовни хора, които имат желанието да направят нещо повече в няколко други сфери, за да я има и утре, и в следващите десетилетия тази болница, която през следващата година ще отбележи 135 години от създаването си. Нека е ясно за хората, че това настоятелство е една възрожденска идея,  която в наши дни е много необходима за всички, които са я оценили”, каза д-р Боянов.

От своя страна Сава Хараламбов заяви, че настоятелството ще има функция да търси допълнително средства при необходимост. Освен това ще се инициират хуманитарни акции, кръводаряване, информационни кампании за донорството и др.

На пресконференцията присъстваха и членовете на настоятелството – д-р Юлия Бянкова и д-р Михаил Жечков, които са сред инициаторите за учредяването. Д-р Бянкова смята, че една такава обществена структура може да бъде изключително полезна не само на болницата, а и на цялото общество. „Смятам, че болничното настоятелство може да има един много сериозен принос по отношение на това в нашата болница да продължи да идват на работа млади хора, защото това е залога за успех”, каза тя.

 

Д-р Жечков изрази тревогата си, че след няколко години ще има сериозен недостиг на лекари и медицински сестри в България. Според него болничното настоятелство е начин да се задейства гражданското общество, да се строи и надгражда. „Трябва да знаем какво е следващото поколение, на което ще предадем щафетата, за да може да има просперитет. Освен това настоятелство, ще помогне за контактите и реализирането на някои сериозни идеи”, каза д-р Жечков.