/ iStock/Getty Images
Подписаха меморандум
Меморандум за сътрудничество бе сключен между общините Сливен, Ямбол и Тунджа,.

Документът регламентира общите ангажименти и отношения за сътрудничество през новия програмен период при общи проекти и инициативи, развитие на индустриални зони и привличане на инвеститори. Партньорските дейности ще бъдат насочени към новите направления в европейското финансиране - Помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа /React EU/, Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/, съвместни проекти, в т.ч. - по линия на новата ОПРР 2021-2027, План за възстановяване и устойчивост на Република България, "Зелената сделка" и други европейски и национални финансирания.

Обсъдиха нови възможности за сътрудничество между община Сливен и район Тараклия

Сливен, Ямбол и Тунджа ще обединят усилията си
за насърчаване, подпомагане и улесняване на икономическото сътрудничество и привличане на инвеститори. Идеята е помежду им да се осъществява редовен обмен на икономическа информация, добри практики и участие в съвместни инициативи в сферата на високите технологии, развитие на технологични паркове, въглеродно неутрални и индустриални паркове и др.

Меморандумът влиза в сила от датата на подписването му и важи за периода 2021-2027 г. Той не създава финансови задължения между трите общини.

"Поканени са да се присъединят и други съседни общини, защото инфраструктурните проекти са ключови и са важни за целия регион", е заявил сливенският кмет Стефан Радев. Кметовете на общините Ямбол и Тунджа са посочили, че инициативата може да бъде за пример на останалите градове от страната, които попадат в обща зона.
БТА