/ Деян Герговски
Още едно ново доброволно формирование ще бъде създадено в община Сливен. Все още се обсъжда дали центърът му да е в село Гавраилово или в град Кермен. След като бъде направен избор, предложението ще бъде внесено за одобрение от Общинския съвет.

Числеността на новото формирование може да е максимум до 12 души. С това определеният за Община Сливен лимит от 30 доброволеца ще бъде изчерпан. Това стана ясно от провелото се работно съвещание на представители на общините в Сливенска област.

Заседава Областният съвет за сигурност

Срещата беше открита от  зам.областният управител Камен Костов и гл.инспектор Андрей Алексиев, началник „Пожарогасителна и спасителна дейност” в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.Участниците в срещата решиха да внесат предложение в Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да бъде увеличен лимита за доброволци в община Сливен, както и на съответната техника за дейността им.

Доброволните формирования оказват помощ на РД „ПБЗН” и местните власти при наводнение, необходимост от евакуация на хора, гасене на пожари и други ситуации, възникнали при бедствие. В общините Котел, Твърдица и Нова Загора има по едно формирование, всяко - с численост от 15 души. Доброволците са оказали помощ при наводнения, почистване на паднали дървета в населените места и от пътната инфаструктура.
 
В Община Сливен действат две формирования. „Грамадите” е създадено с център в с.Трапоклово. В него членуват 10 доброволци от Трапоклово, Глуфишево и Жельо войвода. Другото формирование „Железни врата” действа в село Стара река. 8-те доброволци многократно са гасили със собствени сили и средства пожари, възникнали в терени със сухи треви в Балкана.