/ Община Сливен
Един нов случай на заразата в Сливен
Има известно объркване, че капацитетът на болниците в Сливен за пациенти с коронавирус е изчерпан. Това не е вярно твърдение, обяви кметът Стефан Радев във връзка с появилата се информация, че в града под Сините камъни вече няма свободни места за лечение на хора с новия вирус.

Щабът е предписал на двете частни болници в Сливен да се включат в борбата срещу COVID-19

„Общо в двете инфекциозни отделения на болниците, които са на първа линия в борбата с COVID-19 - МБАЛ „Д-р Иван Силимински“ и ВМА-Сливен, има 48 легла. Това са отделенията, които пряко поемат тези случаи с планови възможности за трансформиране на други отделения за COVID-19, с което броят на леглата може да надмине 300.

Разбира се, надяваме се да не се налага. Но само инфекциозните отделения са с капацитет 48 легла, при условие, че малко над 20 болни има настанени в тези отделения. Сами разбирате, че по-малко от 50% е запълнен капацитетът от тези легла“, обясни кметът.

Той предположи, че неразбирането най-вероятно е от заповедта на министъра и частните болници да създадат условия за приемане на пациенти с коронавирус. „Такива болници на територията на града са МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Царица Йоана“.

Роми бягат от проверка през дупки в бетонното заграждение на квартал „Надежда“ в Сливен

Те също ще създадат възможност за приемане на такива болни, ако стане необходимо. До колкото знам в болница „Хаджи Димитър“ вече са готови. Има достатъчно капацитет. Никой не е върнат“, каза още Стефан Радев.

Градоначалникът коментира, че във връзка с последната заповед на здравния министър се обмисля всички паркове на територията на Сливен да бъдат отворени за посещения – и „Юнак“, и „Асеновец“, и „Хамам баир“, и Градската градина. Днес Общинският кризисен щаб ще разгледа този въпрос.

Междувременно, по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб стана ясно, че в Сливен има един нов случай на заразата.