Проф. Петър Льондев е носител на наградата „Добри Чинтулов”
Проф. Петър Льондев е носител на наградата „Добри Чинтулов” / www.manager.bg

Носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов" за 2011 г. е проф. Петър Льондев - композитор, музикален фолклорист, диригент и педагог. Обществената комисия за избор на носител на наградата направи своя избор на 17 октомври между 7 номинации, съобщиха от общинска администрация. Наградата се присъжда за заслугите на проф. Льондев както към музикалното дело на Сливен, така и към националното музикално творчество.

 

Петър Льондев е роден през 1936 година в Харманли. Завършва БДК /ДМА „Панчо Владигеров"/ с музикална фолклористика при проф. Стоян Джуджев и композиция при проф. Ал.Райчев /1961 г./.

Повече от 31 години работи като научен сътрудник в Института по музикознание /днес: Сектор „Музика"/ при БАН. Записва и нотира над 40 хиляди народни песни и инструментални мелодии.

Автор е на книги и студии.

Творческото амплоа на автора можем да открием не само в съвременната вокална хорова музика, но и в много прийоми, очертаващи оригиналните му творчески търсения, дълбоко свързани с българския музикален фолклор.

Проф. Льондев работи в областта на детската и хорова песен - автор е на над 900 детски хорови песни за най-малките, отличавани на конкурси и фестивали. Пише песни за „Мистерията на българските гласове". Изпълнители на негови произведения са американският джазмен Чък Къриа и сакс квартет „Аполо". Песента му „Кавал свири" през 1989 г. получава наградата „Грами" в Лос Анджелис.

Творческият път на Петър Льондев е тясно свързан с музикалния живот на нашия град. В далечната 1977 г. той съставя, редактира и издава със съдействието на тогавашния Окръжен съвет за култура 2 сборника с народни песни от Сливенския край. Заедно с колегата си Тодор Джиджев участва в поредица теренни експедиции, като записва великолепни образци на сливенския музикален фолклор, ръководи курсове с хорови диригенти от Сливен и Сливенски окръг.

Една от големите творчески връзки на композитора с професионалното музикално изкуство на Сливен е двегодишното му участие в дейността на Ансамбъла за народни песни и танци като негов директор и главен художествен ръководител.

Петър Льондев е тясно свързан и с двата сливенски хорови състава - смесения хор „Добри Чинтулов" при читалище „Зора 1860" и детския хор „Дружна песен". През последните няколко десетилетия той създава безвъзмездно за двата колектива над 30 хорови песни. През 1977 г. той написва за хор „Д.Чинтулов" песента „Сечената", която впоследствие става част от репертоара и на други български хорови състави. С най-известната хорова песен на композитора „Ерген деда", хор „Чинтулов" е завоювал няколко международни награди.

Повече от 20 песни П. Льондев създава и за Детския хор „Дружна песен", които са неизменна част от концертните изяви на хора в страната и чужбина.

Заслужава да се отбележат и срещите на Льондев с деца от детските градини в Сливен и творческите му контакти със сливенския поет Николай Домусчиев, по чиито текстове създава поредица от туристически песни.