Проект за близо 8,5 млн. лв спечели Нова Загора
Проект за близо 8,5 млн. лв спечели Нова Загора / netinfo

Проект „Обновена и модернизирана градска среда в Нова Загора", на стойност 8 431 358,22 лв. бе спечелен от Община Нова Загора към Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Оперативна програма „Регионално развитие", по схемата за безвъзмездно предоставяме на финансова помощ „Подкрепа за подобряване на градската среда". По проекта се предвиждат ремонтни дейности по три подобекта.

Първият включва ремонт на девет улици в общинския център. Вторият подобект предвижда реконструкция на Централната пешеходна зона, като дейностите по проекта няма да променят предназначението на площада. Проектът е съобразен с изграждането на новата административна сграда на Общинска администрация. В техническия проект са залегнали изграждане и възстановяване на алейна мрежа с елементи на парково пространство-кътове за отдих и рекреация, сух фонтан, зацветен кът с формата на герба на Нова Загора.

Около паметника на загиналите във войните загорци ще се изгради зона за сезонно зацветяване. Третият подобект на проекта включва рехабилитация, изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих в ж.к. „Загоре" обхващащи междублоково пространство на обща площ 7000 кв.м. Предвидени за изграждане са зелени площи, места за пасивен отдих, минифутболно игрище и детски кът.

„Предложението ни бе подадено през месец декември миналата година. Срокът за изпълнение на проектните дейности е 22 месеца и те ще стартират веднага след подписването на договора за изпълнение, което ще стане най-вероятно през септември. Очакваме поканата за подписване на договора.", информира заместник кметът Галя Захариева.