"Пожарът край Твърдица е овладян от двете страни, но все още гори. Към момента не е ясно колко декара борова гора е унищожена и от къде тръгнал огънят". Това съобщи тази сутрин областният управител Минчо Афузов, който е на място.

Разраства се големият пожар в Твърдица (ВИДЕО)

"Хеликоптер гаси, две тежки машини работят в гората, военните изпратиха 30 човека, горските участват в гасенето заедно със седем противопожарни коли и екипите им. Работиха цяла нощ и продължават да работят.

Нещата клонят към овладяване - от изток и от юг горе-долу е овладяно, от север и от запад-трябва да се спре. Не е ясно колко декара борова гора е унищожена от разпрострелия се върху 600 декара пожар, но унищоженото със сигурност ще е по-малко", каза още той.

Голям пожар в борова гора край Твърдица, призив към хората да се включат в гасенето

Относно отправения снощи призив от Община Твърдица към гражданите, които  имат възможност да се включат в гасенето, Афузов беше категоричен, че преди всичко е важна безопасността на хората.

"Има отзовали се доброволци, но ще се прецени дали неопитни хора изобщо да бъдат допускани до пожара, тъй като е много задимено и терена е особен, да не стане беля", подчерта областният управител.

Що се отнася до причината за пожара, той поясни, че още не се знае от къде е тръгнал огънят. "На края на населеното място, близо до ромския квартал, е започнало да гори, там има сметище, но дали от него е пламнало или някой по невнимание нещо е запалил, това не можем да кажем още", уточни Минчо Афузов.

Продължава участието на военнослужещи и техника от Българската армия в борбата с огнената стихия.
Агенция "Фокус"