/ ThinkStock/Getty Images
Нови четири сигнала за опит за телефонна измама са постъпили в полицията днес в Сливен. До момента няма реализирала такава.

От полицията предупреждават гражданите да се  свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. Схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”.

Полицията предупреждава за зачестили опити за телефонни измами

По тази схема, човек получава телефонно обаждане  от мъж, който се представя за полицейски служител. Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане  с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани  от измамниците,  които предстои да станат тяхна жертва.

Внимание! Телефонни измами

За да се предотврати всичко това жертвата трябва  да помогнат на полицията,
тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците. ОД на МВР-Сливен предупреждава, че не извършва полицейска операция в момента и няма практика да се свързва и да дава инструкции на гражданите по телефона. 

Полицаи: Внимание! Ало измамите продължават

В хода на разговора мнимият полицай заявява, че е необходимо без притеснение да се предоставят наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасата на жилището), уверявайки , че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще бъдат върнати.
 

Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.