/ Областна администрация-Сливен
Областният управител на Сливен Чавдар Божурски присъства на откриването на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Събитието се състоя по традиция в местността Добромерица в покрайнините на селото-архитектурен резерват.
 

Областният управител уважи Фестивала на народната носия в Жеравна
Областна администрация-Сливен


Единствения по рода си форум уважиха още председателят на парламентарната група и зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ Десислава Танева, кметът на община Котел Коста Каранашев, зам.-областният управител на Сливен Камен Костов, областни управители, кметове на общини и населени места от областта и страната.

Областният управител издаде заповед за последващ търг за продажба на имот

Тридневната програма започна на 17 август вечерта
с изпълнения на танцовия ансамбъл към Младежкия дом в Пазарджик, ансамбъл „Тракия”, оркестър „Гергьовден”, Етрополската духова музика, концерт на солистката на НАФ „Българе” Албена Вескова, на каба гайди и петрички зурни.

И през тази година по време на фестивала ще има сватба, която ще се проведе според българската обредност. Младоженецът е филмовата звезда от британски произход Бен Крос, който си взема булка от Русе.
 

Областният управител уважи Фестивала на народната носия в Жеравна
Областна администрация-Сливен


По време на фестивала ще се изявят множество фолклорни формации от страната, включително и гости от Норвегия. Предвидени са „олелии” – игри, песни и танци с участието на посетителите, конкурси за автентична и стилизирана носия и по надиграване.

Започна Националния фолклорен събор - надпяване „Карандила пее“ (СНИМКИ)

Фестивалът е създаден през 2008 г. по идея на Христо Димитров -. продуцент, хореограф и режисьор на НАФ „Българе” в партньорство с Ян и Елена Андерсон и съмишленици от бизнеса. Съорганизатори на празника са община Котел и кметството в Жеравна.

Целта е да се запазят традициите, като се пресъздаде типичната атмосфера от годините на Възраждането. В името на тази цел изискването към всички участници и посетители е да носят народни облекла, а вещите от модерния бит не са позволени.