Не приеха доклада на Временната комисия за установяване и анализ на нередности
Не приеха доклада на Временната комисия за установяване и анализ на нередности / Дарик Сливен, Архив

Общински съвет – Сливен не прие доклада на Временната комисия за установяване и анализ на нередности, свързани с процедури по ЗОП, провеждани от Община Сливен. Извънредната сесия се събра именно за изслушването по доклада на комисията, председателствана от Мартин Славов.

След бурни дебати, в които не липсваха и лични нападки, не бе удължен и срокът за работа на Временната комисия, въпреки предложението на Славов за още два месеца.
При дебатите стана ясно, че от общинска администрация са поискани 25 преписки, предоставена е документация за 20 от тях, като, според Васил Йовчев, член на комисията, във всяка една от тях били констатирани нарушения.

Общинският съветник Руси Големанов постави под съмнение правилността за сформирането на комисия с подобен предмет на дейност, изтъквайки, че тя няма никакви законови правомощия и попита кой ще плати днешното заседание на Общински съвет, както и всички десет заседания на Временната комисия. „Със същия успех ние можем да поискаме да сформираме Временна комисия за промяна в конституцията” – изтъкна той.
Димитър Митев, председател на групата общински съветници от ГЕРБ, както и Мартин Славов опонираха, че работа на общинските съветници е да защитават обществения интерес и че е важно обществеността да е запозната с обществените поръчки, възлагани от общината.

Мариета Петкова от БСП от своя страна обясни, че не е била поканена на няколко заседания на Временната комисия, чийто член е и попита защо сигналите, пращани по електронна поща достигат само до определени общински съветници. Тя припомни кои са компетентните органи, които са в състояние да контролират обществените поръчки и че Общинските съвети нямат пълномощия за това.
Временната комисия бе създадена с решение на местния парламент от 12 февруари тази година.

В крайна сметка, при гласуването, докладът не успя да събере необходимия брой гласове „за” /15 „за”, 11 „против”, 7 „въздържал се”/, за да бъде приет, както и предложението за удължаване срока за действие на Временната комисия.