КЗК обяви за нищожна обществена поръчка на Лечков
КЗК обяви за нищожна обществена поръчка на Лечков / netinfo
КЗК обяви за нищожна обществена поръчка на Лечков
30731
КЗК обяви за нищожна обществена поръчка на Лечков
  • КЗК обяви за нищожна обществена поръчка на Лечков

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет: „Строителство с възложител Община Сливен за периода 2010-2014 г." е обявена за нищожна с решение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/. Подписът на заместник-кмета Недка Енергиева под името на Йордан Лечков се оказва основния мотив за решението. В правния и фактически анализ изпъква становището, че решението за откриване на обществената поръчка е издадено от лице, което няма право да открива процедура, т.е. при липса на компетентност да издаде такъв акт. Посочено е още, че решението за откриване на процедурата е подписано от името на кмета на общината Йордан Лечков, който по това време е отстранен от длъжност, без да са налице каквито и да било обозначения по съответния начин (със запетая, с цитиране на заповедта за упълномощаване или със словно изписване на името), което води след себе си отговорност на съответното лице. Изтъкнато е и, че решението, което се публикува в сайта на Агенцията за обществени поръчки, не се подписва, а само се вписва името и длъжността на възложителя, а общината по това време не е могла да се представлява от Лечков, заради отстраняването му от съда.

КЗК е разгледала две жалби за поръчката - на ДЗЗД „Хидросистеми" - Сливен и на „Холдинг Пътища" АД, но твърденията им за незаконосъобразност на условията и изискванията в решението за откриване на процедурата не следва да бъдат обсъждани именно заради нищожността на обявлението, според комисията.

В поръчката, или в т. н. Трето рамково споразумение, бяха обявени дейности като изграждане на нови, реконструкция и основен ремонт на улични и пътни мрежи общинска собственост - с прогнозна обща стойност 10 милиона лв. - наполовина с европейски средства от Оперативна программа «Регионално развитие» и собствени средства, реконструкция на съществуващото улично, алейно, парково и празнично осветление - с прогнозна стойност 3 милиона лв. собствени средства, изграждане, разширение, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни и канализационни мрежи и отводнителни съоръжения с прогнозна обща стойност - 118 милиона и 405 хиляди лв., от които 75 милиона лв. по Оперативна програма «Околна среда» и 15 милиона и 405 хиляди лв. по ИСПА - от тях 18 милиона лв. - национално съфинансиране и 10 милиона лв. собствени средства.

Решението на КЗК, което е публикуваното в сайта на комисията, е с дата 29 юни и подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

От общината заявиха, че ще обжалват решението. „Целият набор от документи, които доказват по безспорен и неоспорим начин правомощията на заместник-кмета, т.е. моите правомощия - да изпълнявам правомощията на кмета в неговото отсъствие, са приложени към документацията на комисията, включително и заповедта на Община Сливен, в която е определен печат номер 2, който следва да се поставя единствено на документи, подписани от заместник-мета на общината, който изпълнява правомощията на кмета в неговото отсъствие", заяви Недка Енергиева. Според нея решението не е влязло в сила и то влиза в сила след произнасяне на последната инстанция, т.е. на Върховния административен съд".

В прикачения звуков файл чуйте становището на Недка Енергиева.