Безупречна работа на екипа по донорство в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен
Безупречна работа на екипа по донорство в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен / netinfo

Екипът по донорство в областната болница на Сливен е безупречен, заяви Надя Вълчева - председателят на Болничното настоятелство към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен. Тя поздрави ръководството на болницата и лекарите, които с професионализма си доказват смисъла на каузата и благодарение на тях Сливен е на първо място в страната по брой донори – общо три.

За тази година в България има седем донорски ситуации, като две от тях са от сливенската болница. Третата ситуация е била през 2011 г.

Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров заяви, че Координаторът на екипа по донорство – д-р Николай Иванов, е получил покана да стане член на Националния съвет по донорство.

„Донорството спасява живот и решава човешки съдби. Все още не сме използвали целия капацитет на обществото в това отношение. Дарителите, които през тази година ние успяхме да подготвим за този благороден жест, спасиха човешки живот”, каза д-р Петров.

Д-р Николай  Иванов информира, че за тази година, освен два донорски случая, е имало и два отказа от близките. Според него в сливенска област има възможност за една година да се осигуряват около 6 донора, ако обществото има нагласа и готовност. Той благодари на д-р Петров за оказаното съдействие и заяви, че вината на другите болници, които не са подавали донори, е в тяхното ръководство.

Д-р Димитър Боянов, който е първият лекар, извършил кондициониране на орган за трансплантация преди години в сливенската болница, първият координатор по донорство за областта и член на Болничното настоятелство заяви, че един добре кондициониран донор може да спаси седем човешки живота. Д-р Боянов разкритикува големите болници, които не работят по идеята за развитие на донорството в страната, а биха могли да направят много в тази посока. За него последната донорска ситуация в Сливен е равна на геройство, защото д-р Николай Иванов е проявил изключителен професионализъм и в продължение на 28 часа е бил ангажиран със случая.

„Като професионалисти ние имаме готовността да направим всичко, което е необходимо и то ще бъде на европейско ниво. Трябва обаче нишката да не се къса. Идеята за донорството трябва да стане идея на цялото общество, да залегне във възпитанието в семейството, в училище, в църквата, да се информират всички за това, че донорството спасява човешки живот”, каза д-р Боянов.

Началникът на отделението по реанимация д-р Юлия Бянкова информира, че обгрижването на един потенциален донор е най-трудният и натоварващ процес. Около 5 000 лв. на ден струва на болницата поддържането на един пациент. „Кондиционирането на един донор е специфична дейност. Защото организмът на един човек в тежко състояние, трябва да се поддържа в състояние на работещ организъм. Нещата могат да се обърнат за минути, затова изискванията са много. Затова и съгласието на близките е етап, който трябва да протече бързо”, каза д-р Бянкова.