14 деца, жертви на насилие са преминали през Специалната стая за разпит на деца в Сливен
14 деца, жертви на насилие са преминали през Специалната стая за разпит на деца в Сливен / Нелина Димитрова

14 деца, станали свидетели или пострадали от насилие или престъпление са били изслушани от февруари 2015 г. до сега в т.нар „Синя стая" в Сливен . Това съобщи Мая Грозданова, експерт в отдел "Защита на правата на детето" в УНИЦЕФ по време на провеждащия се града форум, посветен на промените в законодателството, свързани с осигуряването на защита на децата-жертви на насилие.

Две от тях са по граждански дела, а останалите 12 за насилие. Най- малкото дете на 6 години,а най- голямото на 16 години.

В Сливен бяха представени предлаганите законодателни промени и как на регионално ниво ще се подкрепи прилагането на минимални стандарти за защита, за да се гарантират правата, достъпа до услуги и подкрепата на жертвите на тежки престъпления. Ще бъдат обучени екипите на центровете за работа с уязвими деца, както и служителите в специализираните социални заведения.

Съдия Нели Батанова, председател на Районен съд в Шумен обясни, че основната цел е да се подкрепи прилагането на изискванията на Директива 29/2012 в България на национално ниво, по силата на която например са създадени и функционират т.нар. сини стаи.

С промените в Наказателния кодекс ще бъдат осигурени подходящи и щадящи условия за комуникация на децата, участници или жертви на престъпления, с органите на правосъдието, коментира още съдия Батанова.

Форумът е организиран от Институт по социални дейности и практики.