Откриха нов център за работа с деца на улицата
Откриха нов център за работа с деца на улицата / Община Сливен

Център за работа с деца на улицата и техните семейства в квартал „Надежда“ откриха община Сливен и УНИЦЕФ днес. В Детската и младежка зона ще се работи с деца и младежи с проблемно поведение, които напускат или са на прага да напуснат училище, както и с деца в конфликт със закона и уязвими деца и младежи в риск.

На откриването присъстваха представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, кметът на община Сливен Кольо Милев, областният управител Димитър, председателят на Общински съвет – Сливен Мария Григорова, постоянният представител на България в ООН Н. Пр. посланик Стефан Тафров, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, секретарят по социалните политики на Президента – Деяна Костадинова и председателят на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет – Сливен Стела Костова.

„Партньорството на община Сливен с УНИЦЕФ ни помогна да предоставяме не само адекватни грижи, но в много отношения да бъдем и първи сред общините в услугите и грижата за деца в конфликт със закона”, подчерта кметът Кольо Милев. По думите му професионализмът, с който се работи за сливенските деца в риск в сътрудничество с международната организация УНИЦЕФ, има реално измерим ефект.

„Сливен е пилотна община в много отношения за предоставянето на социални услуги. Само преди няколко месеца тук беше открита "синя стая". Със собствени усилия успяваме да запазим други важни за хората услуги, дори и когато приключи европейско финансиране или срокът на отделни проекти“, добави градоначалникът.

„Децата са бъдещето на България и във всяко едно от тях трябва да се инвестира, независимо от неговия произход, за да има шанса за достигане до пълния си потенциал”, заяви представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай. Според нея откриването на Центъра е един от начините да се работи със семействата, децата и техните проблеми и да се върви към промяна в кв. „Надежда“.

„Една от сферите, в които работим най-усилено в момента, е детското правосъдие. Става въпрос не просто за правата на децата, а за общочовешки ценности, които ни правят по-силни като родители, професионалисти и общество. Много важно е, че новият Център на УНИЦЕФ в Сливен ще работи не само с децата, а и със семействата като цяло, защото родителите също имат нужда от подкрепа, за да се справят с предизвикателствата“, заяви Ева Жечева, Председател на Държавната агенция за закрила на детето.

В рамките на услугата на децата и младежите с проблемно поведение, в конфликт със закона и тези в риск ще се предоставя интензивна психо-социална помощ, разнообразни образователни дейности, както и подкрепа за развитието на социални и житейски умения. Новият тип услуга е базиран на интегриран подход и ще предоставя на децата и техните семейства комплексна подкрепа, от която те ще имат нужда в процеса на реинтеграция и ресоциализация към обществените норми. Част от този комплекс от иновативни услуги освен Центъра за работа с деца на улицата, са Преходното жилище и Наблюдаваното жилище за лица, Синята стая за щадящо изслушване и Центърът за психологическа подкрепа за деца и семейства.

Сливен е един от трите региона, в които УНИЦЕФ развива своята дейност в България. Основна цел на партньорството между УНИЦЕФ и местните власти е намаляване на неравенството, развитие на ефективни и културно-обособени услуги при общностите в най-неравностойно положение, застъпване на детските права в сферата на здравеопазването, образованието, развитието и закрилата. Сливен е регионът с най-голям брой деца сред населението си – около 45 000.