/ Дарик Враца
През изминалата седмица на територията на ОД на МВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътната безопасност, разпредени от директора на ОД на  МВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков и в рамките на националните кампании „Ваканция” и „Безопасно лято”.

1557 нарушения са констатирани за седмица в Сливенско

Екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2886 моторни превозни средства, и 2903 лица. Полицейските служители са констатирали 1215 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

С мобилни и стационарни камари в областта са установени 612 нарушения на скоростните режими. За седмицата са издадени 650 електронни фиша. По време на проверките на пътя полицейските служители са връчили 18 електронни фиша. 

Продължава тенденцията по намаляване на пътните произшествия в областта

За други нарушения са съставени 473 фиша. Актовете са 128. Установени са 9 неправоспособни водачи.  5 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, двама от тях са над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства. Трима водачи са употребили наркотични вещества по време на управление.

Отнети са 13 шофьорски книжки, 5 от тях за неплатени глоби. Прекратени са 11 регистрации на автомобили, управлявани от неправоспособни водачи и такива  употребили алкохол и наркотици. Регистрирано е едно тежко пътно произшествие с един пострадал, за което е образувано  досъдебно производство. 

1141 нарушения са констатирани за една седмица в Сливенско

От 6 до 12 август на територията на страната се провежда акцията на европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL з
а контрол на нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение.

Превишаването на скоростта се отчитат като често срещано нарушение във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за възникването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа.

Статистиката сочи, че през 2017 г. в България превишената и несъобразена скорост продължава да  заема най-голям дял в пътно-транспортните инциденти по вина на водачите. По този показател данните за страната са над средното ниво в сравнение с държавите членки на Европейския съюз.

Проведе се среднощна операция „Алкохол и Неправоспособни” в Сливен

На територията на ОДМВР-Сливен ще има засилени проверки с технически средства на главните пътища и  АМ „Тракия”. Мобилни камери ще следят за спазване на скоростта и по междуселищните и общински пътища. 

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”.