/ БГНЕС, архив
През изминалата седмица на територията на ОД на МВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътната безопасност, разпредени от директора на полицията, старши комисар Димитър Величков и в рамките на националните кампании „Ваканция” и „Безопасно лято”, както и по линия на TISPOL за контрол на товарни автомобили и автобуси.

Продължава тенденцията по намаляване на пътните произшествия в областта

Екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2368 моторни превозни средства, и 2407 лица. Полицейските служители са констатирали 1557 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

1141 нарушения са констатирани за една седмица в Сливенско

С мобилни и стационарни камари в областта са установени 450 нарушения на скоростните режими. За седмицата са издадени 506 електронни фиша. По време на проверките на пътя полицейските служители са връчили 23 електронни фиша. 

След акция: Иззеха 100 килограма тютюн без акцизен бандерол

За други нарушения са съставени 912 фиша. Актовете са 161. Установени са 14 неправоспособни водачи
. 6 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като всички са над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства.

Четирима водачи са употребили наркотични вещества по време на управление. Отнети са 22 шофьорски книжки, 8 от тях за неплатени глоби. Прекратени са 20 регистрации на автомобили, управлявани от неправоспособни водачи и такива  употребили алкохол и наркотици. 

Регистрирани са 5 пътни произшествия с пострадали, при които има един загинал и 8 ранени със средни и тежки телесни повреди. Образувани са досъдебни производства. В хода на операцията на TISPOL са проверени 310 товарни автомобила.

Проведе се среднощна операция „Алкохол и Неправоспособни” в Сливен

Констатирани са 30 нарушения за превишена скорост, трима водачи са употребили алкохол, един наркотични вещества и 30 не са използвали обезопасителните колани. Проверени са 223 автобуса. Установени са 190 нарушения за превишаване на скоростта, констатирани са 2 нарушения, свързани с нередовни документи на превозното средство, 27 не са използвали обезопасителните колани. 

42 шофьорски книжки са отнети за една седмица в Сливенско

От 1 юли до 31 август на територията на страната се провежда акция „Безопасно лята” в изпълнение на разпореждане на отдел „Пътна полиция” при ГДНП с цел осигуряване на безопасното движение и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци.

В хода на кампанията контролът е главно по отношение на неправоспособните водачи, спазване ограничението на скоростта, застраховка Гражданска отговорност, употреба на алкохол и наркотици и използване на обезопасителните системи в автомобилите.