/ iStock/Getty Images
Той е бил в безпомощно състояние - без обувки, с охлузвания по тялото и със симптоми на хипотермия
Спасиха изгубен възрастен мъж от село Шуменци, община Тутракан, съобщиха от МВР.

Сигналът за изчезването му е бил подаден на 2 февруари. Близките му са съобщили, че той е с комуникационни проблеми и нямат данни за неговото местонахождение от 15:00 часа на същия ден.

След цяла нощ на -10 градуса: Откриха 94-годишна жена в подножието на връх Алада

Организирана е била мащабна издирвателна акция, ръководена от началника на полицейското управление главен инспектор Даниел Костадинов. В действията на терен се включили част от дежурните екипи, мобилизирани били и свободните от дежурство служители от оперативните и охранителните структури на управлението.

За издирването на 75-годишния мъж са били сформирани 6 екипа - помощ на полицейските служители са оказали местни ловци и земеделци. В продължение на няколко часа при минусови температури е бил обходен периметър от около 5 км в землището на селото.

Екипите са претърсили и множество необитаеми къщи, но заради усложняване на метеорологичната обстановка, в тъмната част на денонощието издирвателните действия са били прекратени. 

Благодарност към полицаи, спасили изгубен турист в района на Дяволския мост

С възобновяването на спасителните действия рано сутринта на следващия ден сее  стигнало до успешната развръзка. Около обяд в горски масив, на около 3 км от селото, човекът е бил намерен.

Той е бил в безпомощно състояние - без обувки, с охлузвания по тялото и със симптоми на хипотермия. Медицински екип му е оказал помощ, след което той е бил транспортиран до болница.

Към момента животът му е вън от опасност и мъжът е предаден на близките си.