888 ученици от първи до четвърти клас в 63 паралелки в общините Силистра и Тутракан са се върнали на присъствено обучение след тестване с бързи неинвазивни антигенни тестове, осигурени безплатно за училищата.Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в Силистра.

В тези 10 училища при възстановяване на присъствените занятия в начален етап са направени общо 88 теста на педагогически специалисти и 45 - на непедагогически персонал. В тестването са помогнали и 33-ма родители доброволци. Няма положителни тестове.

МОН: Пристигнаха всички детски COVID тестове, училищата ще могат да отворят

На училищата се предоставят тестове и за двете тествания за следващата седмица. Расте броят на родителите, съгласни с тестването.

От следващата седмица тестване ще правят и училища в общините Главиница, Ситово и Дулово, които, съобразно нивото на заболяемост в общините, прилагат редуване на дистанционното обучение на учениците. Паралелките в начален етап, които постигнат 50 на сто съгласие на родителите за тестване, ще излязат от ротацията и ще могат да се обучават само присъствено, се посочва в съобщението.
БТА