домашно насилие
домашно насилие / ThinkStock/Getty Images
Стотици българки стават жертва на домашно насилие всяка година. Случаите на посегателства се увеличават, както и делата срещу насилниците. Половината от тях обаче са прекратявани след като жертвите оттеглят молбите си.

От началото на годината в Шуменско са подадени стотици сигнали за домашно насилие, като почти всеки ден полицията в Шуменско реагира на подобно обаждане, а понякога и на повече от едно.

Рязко се увеличава броят на делата срещу домашно насилие в Шумен


Жертвите обикновено са жени, но има и възрастни и деца. Всички те – попаднали в ужаса между стените на собствения си дом. А изход има. И това е смелостта…смелостта да се изправиш срещу страха си.

Това е направила Нора.

Всичко за нея започва преди 10 години, когато се запознава с Иван. Те започват връзка, която се развива бързо. Той се премества да живее при нея, ражда се и дъщеря им.

Dariknews.bg
Деян Герговски


През това време обаче започнали скандалите.

Като родих – малката беше на месец и половина и когато ме удари, бях на ръце с нея. Аз никога не знам в кой момент той може да избухне и ще намери причина и повод нещо да го подразни. Просто той има чувството, че като имаме дете заедно, аз съм му собственост. Аз му казвам, че никой на никого не е собственост. Аз съм със същите права, каквито имаш и ти, разказва тя.

След тази случка го помолила да се изнесе. Иван опитал да се противопостави, наложило се жената да повика своя приятелка за подкрепа. 
 

Пиян обижда бивша, задържаха го


Мъжът продължил да търси Нора и детето. Търсел срещи с тях и така демонстрирал променено поведениe. Нора отново го приела – заради дъщеря им и с надежда, че всичко ще се промени.

Просто съм наивна, може би ми се искаше детето да си има нормален баща, но не се получи. Илюзия е, че хората се променят. Той беше убеден, че във всяко едно семейство се удря. Нямаше как да е така – абсурд е. Щом той е убеден, значи няма да се промениш. Той каза "Ще се променя, ще видиш", но въпреки всичко, тези хора не се променят, казва Нора.

насилие
Thinkstockphotos


Преди седмици дори я нападнал на улицата - пред хора. Удрял я, тя търсила помощ, но за съжаление минувачите подминавали бруталната сцена. Боят спрял след като съседка извикала полицията. 

Затова тя решила да излезе от порочния кръг и потърсила помощ в полицията и в съда.

Процедурата за незабавна защита от домашно насилие е бърза и ограничителна заповед се издава в рамките на 24 часа, след като е подадена молба в районния съд.

Съдия Ростислава Георгиева, която е  зам.-ръководител на Шуменски районен съд, обяснява, че тези молби винаги се разглеждат като бързи производства.

Dariknews.bg
Деян Герговски


Незабавно се разглеждат – постъпвайки молбата, тя се образува в съответното гражданско дело, докладва се за разпределение и веднага чрез системата за случаен избор се разпределя на съответния докладчик, който се произнася незабавно по нея, казва тя. 

Според справката в Районния съд в Шумен от началото на годината са регистрирани 41 подобни дела, докато за миналата година общо те са били 39.
 

Трима спаха в ареста след скандали с жени


Сезирането на съда става не винаги по молба на лицето, което е жертва на домашното насилие, може да е от негов близък или роднина или Дирекция "Социално подпомагане", когато става дума за деца, обръща внимание съдия Георгиева. 

Половината от делата обаче се прекратяват след оттегляне на молбата от жертвата. Често след действия на насилника. Така се рискува насилието вкъщи да продължи.

Затова е важно жертвата да продължи борбата за своето спасение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари