Търговищка област е на първо място в страната по броя на приемните родители
Търговищка област е на първо място в страната по броя на приемните родители / unicef.bg
Търговищка област е на първо място в страната по броя на приемните родители
53900
Търговищка област е на първо място в страната по броя на приемните родители
  • Търговищка област е на първо място в страната по броя на приемните родители

В Търговище бе проведена среща - разговор на приемните родители от областта с  представители на местната власт и институциите. На срещата присъстваха над 35 приемни родители, включително и от община Попово. Към момента  област Търговище е на първо място в страната по брой приемни семейства спрямо броя на населението - общо 78 семейства, които се грижат за над 80 деца.

Целта на срещата бе  да се популяризира приемната грижа, като алтернатива на институционализацията, да се анализират постиженията и проблемите, свързани с предоставянето й, както и да се подобри взаимодействието между институциите, които имат отношение към нея.

В своите изказвания приемните родители поставиха част от проблемите, които срещат в ежедневието си. А именно: своевременното записване на приемните деца в детски градини; необходимостта от допълнителна извънучилищна работа с децата за преодоляване на изоставането в тяхното развитие, което е резултат от престоя им в институции. Проблем е и неразбирането, което приемните родители срещат в част от обществото, включително и от институциите; както и липсата на специализирана подкрепа при възникване на трудности.

Присъстващият на срещата кмет на община Търговище д-р Красимир Мирев отговори, като поясни цялостната политика на общината и администрацията по отношение на социалните услуги за деца. Той подчерта, че на този етап, освен в подкрепа на приемната грижа, общината работи и за изграждане на два Центъра за настаняване от семеен тип, в които ще бъдат настанените децата от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост, които са с най-тежки увреждания. Д-р Мирев потвърди, че продължава усилено да се работи по изграждането на Общностен център за подкрепа на деца и семейства от уязвими групи; както и за продължаващата услуга Социален патронаж, който осигурява топъл обяд за над 600 души . Кметът обаче подчерта, че осигуряването на устойчивост на тези дейности е свързано с финансов ресурс, който за съжаление е ограничен. Общината пое ангажимент да съдейства на приемните родители за решаването на въпросите, които те поставиха - доколкото това е в техните компетентности.

В хода на дискусията, която продължи повече от 90 минути, присъстващите се обединиха около това, че приемната грижа и в бъдеще ще остане като една от основните алтернативни форми на грижа за деца, които са лишени по една или друга причина от родителската грижа на биологичните си семейства. Беше обсъдена и идеята, с подкрепата на местните медии да се започне по-целенасочена работа за промяна на обществените нагласи, както към приемната грижа, така и към съдбата на децата в неравностойно положение.

Срещата приключи с предложение тази първа среща да стане традиционна и да се провежда всяка година в навечерието на 1 юни - деня на детето.