/ Снимка: ЮЗДП
Служител на Държавно горско стопанство (ДГС) - Преслав е блъснат при опит да спре автомобил с крадени дърва, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП).

Около 21:00 часа снощи служители на горското стопанство се опитали да задържат автомобила, натоварен с дърва за огрев от временен склад в гората. Единият от горските служители застанал пред автомобила, за да пресече пътя му, но е блъснат от бракониерите, които успели да избягат. Оказало се, че по същото време още няколко автомобила, натоварени с крадени дърва,  се изтегляли към Шумен.

Горските служители веднага уведомили полицията, като служителите на реда предприели мерки за задържането на нарушителите. Според ръководството на стопанството бракониерите продавали дървата на частни лица от областния център, отбелязват от пресцентъра на СИДП. 

С наближаването на зимните месеци се подновяват посегателствата в горите на територията на СИДП, подобно на предходни години. В края на миналата седмица са задържани още две каруци с дърва в Държавното ловно стопанство „Шерба“ и една - в Държавното горско стопанство във Варна, уточниха за БТА от пресцентъра на предприятието.

Незаконно добитата дървесина подлежи на конфискация, а глоба грози не само крадците, но и купувачите. Гражданите, които имат подозрения, че техни съседи са закупили крадени дърва, могат да подадат сигнал на телефон 112 по всяко време на денонощието. Всеки един сигнал ще бъде проверен, допълват от пресцентъра на СИДП. 
БТА