Най-източният шуменски квартал „Тракия“ е създаден през 1922 г.
Най-източният шуменски квартал „Тракия“ е създаден през 1922 г. / dariknews.bg
Историята му е свързана с бежанци от Тракия
Шуменски квартал празнува почти вековен юбилей
93015
Шуменски квартал празнува почти вековен юбилей
  • Шуменски квартал празнува почти вековен юбилей

Тази година най-големият шуменски квартал - "Тракия" навършва 95 години. Историята на създаването му е изпълнена с надежда, мечти, страх и братска обич. Преди близо век в най-източната част на града пристигат 96 семейства на бежанци от Тракия. Одисеята им е продължила 10 години.

Архивни снимки на квартала и тракийци ТУК

Тя започва през 1912 година по време на Балканската война. Точно на Димитровден населението на село Чанакча е принудено да напусне населеното място, тъй като полето на бойните действия се пренася именно в него и селото е изцяло разрушено.

Хората стигат до Люлебургас, междувременно обаче започва Междусъюзническата война.

Най-източният шуменски квартал Тракия е създаден през 1922 г.
dariknews.bg


Тогава бежанците тръгват към вътрешността на България, за да търсят спасение. Стигат чак до Варна, а оттам са транспортирани с влакове чак до Лом.

Войната свърша и според Букурещкия мирен договор една ивица между реките Марица и Струма с излаз на Бяло море е дадена на България и правителството решава да върне тези хора в близост до родните им места.

Така тракийските бежанци се връщат отново и се заселват в две близки села – Бидикли и Елбургас.

Хората от Чанакча живеят около 6 години в тези две села. За зла участ обаче – започва Първата световна война. Младите са мобилизирани в армията, а по-възрастните помагат на опълчението. Положението става още по-тежко, тъй като и храната там става малко.

В края на войната западна Тракия, където се намират тези села, е отнета от България и те са принудени отново да тръгнат на път.

Най-източният шуменски квартал Тракия е създаден през 1922 г.
dariknews.bg


Стигат до Ямбол, оттам се разделят и една част пристигат на голяма поляна източно от Шумен през пролетта на 1921 година.

Шуменската управа обаче не е склонна да ги приеме и поставя условие бежанците да не остават. Част от семействата въпреки това остават и изкарват една изключителна тежка зима. Копаят землянки в тях живеят заедно с добитъка.

През пролетта на следващата година управата на Шумен сменя политиката си и оземлява бежанските семейства с по 1 декар дворно място. Така тракийските бежанци накрая сбъдват мечтата си за спокоен живот.

Така през 1922 г. реално е поставено началото на шуменския квартал „Тракия“, а първата къща е завършена още на следващата година.

Най-източният шуменски квартал Тракия е създаден през 1922 г.
dariknews.bg


До 1926 г. всички 96 бежански семейства построяват своите домове, а на следващата година всяко семейство получава и по 30 дка обработваема земя.

Чанакчалии били много будни хора – започнали да правят театрални представления, да си разменят книги. Така през 1949 г. решават да си направят и читалище. Много трудно построяват сградата, тъй като е съградена с доброволен труд и дарени материали. През 1957 г. тя вече е готова.

Жителите на квартала се  обединяват и за свое училище. То също е изградена с дарения, като най-изявен е Димитър Кънчев.
 

Най-източният шуменски квартал Тракия е създаден през 1922 г.
dariknews.bg


Историята ни разказа секретарят на читалището „Боян Пенев1949“ Виолета Папазова. Те заедно с Тракийското дружество подготвят честване на годишнината. На 23 март в читалището на гости ще дойдат деца от ДГ „Дружба“, на които ще покажат снимки и предмети от бита на тркийците. Ще бъдат разказани и интересни истории за създаването на квартала.