С 50.36% активност приключи изборният ден в  Шуменско
С 50.36% активност приключи изборният ден в Шуменско / netinfo

50.36% бе избирателната активност в Шуменско в края на изборния ден, съобщиха от РИК. Това означава, че 95 716 души са отишли до урните.

Слаб интерес към машинното гласуване в Шумен

На въпросите от националния референдум са отговорили 62 465 избиратели или 32.84% от имащите право на глас в областта.

В РИК Шумен е постъпил един писмен сигнал от Асоциация Прозрачност без граници. Той касае село Буйновица в община Венец. Сигнализирано е, че представители на политически партии придружават възрастни хора в секциите.

След проверка на РИК нарушения обаче не са констатирани

В комисията е постъпил жалба, че кметовете на с. Миланово и с. Мокреш агитират за определен кандидат влизащите да гласуват лица.

РИК Шумен намира, че в случая не са налице достатъчно данни за извършено нарушение на Изборния кодекс

В спокойна обстановка започна изборният ден в Шуменска област, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Около 190 хил. души в Шуменско имат право на глас

Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК в 7:00 часа.Обстановката е спокойна, охраната през нощта е протекла нормално. Няма регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с изборите.

Над 370 полицаи пазят изборните секции в Шуменско

Към момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За реда, сигурността и спокойствието в региона и охрана на изборните секции са ангажирани над 370 служители на МВР.

На две места в Шумен ще се гласува електронно

На разположение в областната дирекция в Шумен са 17 седем мобилни групи / РУ- Шумен- 7; РУ- Велики Преслав - 4, РУ- Нови пазар- 4 и РУ- Каолиново- 2/. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти. Подвижните групи ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.