Над 370 полицаи пазят изборните секции в Шуменско
Над 370 полицаи пазят изборните секции в Шуменско / netinfo

Охраната на Секционните избирателни комисии на територията на Шуменска област е поета над 370 полицейски служители, съобщиха от ОД на МВР.

Секциите ще бъдат предадени на секционните комисии утре сутринта преди началото на изборния ден.

До момента от ОДМВР- Шумен са издадени 36 удостоверения на български граждани, с които могат да упражнят правото си на вот в изборния ден. Удостоверенията се издават при изгубен, откраднат и повреден или унищожен документ за самоличност.

Полицаите ще извършват охрана извън секциите. При поискване от председателя на секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.

В изпълнение на задачите на МВР в периода на подготовката и провеждането на избори за президент и вицепрезидент на България и на национален референдум са открити денонощни телефонни линии. На тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат единствено сигнали от граждани, съотносими към дейността на МВР - свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.