Близо 190 000 души в Шуменско имат право на глас
Близо 190 000 души в Шуменско имат право на глас / netinfo

Днес гласуваме за президент и вицепрезидент. За първи път гласуването на изборите у нас е задължително, като право да гласуват имат гражданите, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

189 883 души в Шуменско имат право да гласуват днес, разкрити са 311 избирателни секции. 15 от тях са оборудвани с техника за машинно гласуване.

21 са кандидат президентските двойки. Заедно с президентските избори ще се проведе и референдум по три въпроса, засягащи устройството на политическата система.

За първи път гласуването е задължително. Парични санкции няма. Ако два пъти не гласувате на едни и същи избори, т.е. на тези и следващите президентски избори, ще бъдете отписани от списъците за гласуване. Включването в списъците става с подаване на молба.

За първи път в бюлетината има и допълнително квадратче, след номерата и имената на кандидатпрезидентските двойки, това е опцията "Не подкрепям никого".

В националното допитване трябва да отговорим с "да" или "не" на въпросите "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

ДПС, ГЕРБ и БСП спорят за кметското място в Друмево

Днес жителите на шуменското село Друмево гласуват и за кмет на населеното място. Частичните местни избори бяха насрочени, след като дългогодишния кмет Ренгинар Потур напусна поста.