Проект в подкрепа на приемната грижа стартира в Търговище
Проект в подкрепа на приемната грижа стартира в Търговище / Борислав Курдов

В Търговище започна изпълнението на проект „Партньорство в за ефективни и достъпни услуги по превенция на институционализацията на деца”. Това обяви на пресконференция в понеделник д-р Събина Събева, представител на фондация „Международна социална служба – България” – изпълнител на идеята. Проектът е съвместен с община Стара Загора.

В продължение на две години ще се повишава ефективността на услугите, предоставяни от специалисти. Целта е да се подкрепи работата по приемна грижа и по кризисни интервенции към Комплекса за социални грижи за деца и семейства в двете общини.

Партньор по проекта е фондация „Самаряни” – Стара Загора. Продължителността му е 24 месеца, като услугите ще се предоставят 16. Общата стойност на проекта е 407 521 лв., от които 366 432 са безвъзмездна помощ от Конфедерация Швейцария.

Ще бъде създаден екип по приемна грижа към съществуващите Центрове за обществена подкрепа /ЦОП/, както и в Антоново и Омуртаг, където няма доставчици на тази услуга. Очаква се там да заработят десет нови приемни семейства, в които да бъдат настанени 40 деца, допълни Събева. По думите й, добрата работата по приемна грижа в последните години в Търговищка област е довела до естественото закрива на две институции и настаняването на децата в семейна среда.

По проекта ще бъде разширен и капацитетът на център „Спешен прием” към ЦОП  в Търговище. Леглата от 4 ще бъдат увеличени на 6, ще бъдат разкрити и три нови работни места, като той ще заработи като самостоятелна услуга „Кризисен центъра” в рамките на КСУ.  Георги Григоров, директор на Комплекса за социални услуги в Търговище, информира, че от 2006 г. до 2012 г. през него са преминали 136 деца от областта и региона. От тях 80 са върнати в биологичните си семейства, 20 на настанени в приемни, 29 са в институции, по 4 в център за настаняване от семеен тип и SOS – детски селища в Трявна.

Уточнено бе , че в центровете „Спешен прием” нуждаещите се могат да остават между един и три месеца. А в кризисните центрове средният предстой е до шест месеца. От 15 август в Търговище е обособено помещение за спешен прием за бебета с две легла, с възможност за още едно допълнително. Добрата новина е, че досега в него няма настанени деца.

Д-р Събева допълни още, че по проекта ще бъдат обучени съдии, социални работници и представители на НПО от страната за прилагане на принципа за защита на интереса на детето. Обучители ще бъдат съдии от чужбина.