Потвърдиха ареста на лихваря Мюмюн Ахмед
Потвърдиха ареста на лихваря Мюмюн Ахмед / ОД на МВР, архив

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на  лихваря Мюмюн Ахмед, упражнявал дейността с насилие. Това съобщиха от пресслужбата на съда. Мюмюн и синът му Медин са в ареста вече 10-ти месец. Те се разследват за незаконна банкова дейност, придружена с изнудване и насилие. 53 -годишният Мюмюн беше арестуван в края на февруари точно, когато получавал поредната „наказателна лихва" от един от принудително изнудваните шуменци. От дома му бяха иззети бухалка, гумена палка и нож, с които според обвинението е било упражнявано насилие. От гаража на семейството, което има два автомобила BMW, са иззети близо  350 000 лева и множество празни бланки за запис на заповед. Такива са били открити и в стаята на 32- годишния Медин, който след като се укрива един ден беше задържан от полицията.

Бащата и сина са привлечени като обвиняеми затова, че в периода 2001 година до 25 февруари тази година, при условията на продължавано престъпление и в съучастие извършвали финансови сделки /лихварство/ и с това причинили на шестима свои съграждани значителни имуществени вреди, като получили неправомерни доходи в големи размери. Заплахите с насилие и  заканите за причиняване на телесни повреди били част от арсенала на лихварите. Те налагали огромни наказателни лихви върху предоставяните суми и продължавали с лихва върху лихвата, лихва върху главницата и т.н.

Апелативният съд сподели заключенията на първата съдебна инстанция, свързани с категорично обоснованото предположение, че Мюмюн е автор на тежките престъпления, за които се разследва. Незаконната лихварска дейност е продължила повече от 8 години, а както бащата, така и синът са били изключително активни и изобретателни при отправянето на заплахи за насилие и закани за телесни повреди. Наказанието, което законодателят е предвидил за такава форма на изнудване е от 5 до 15 години „лишаване от свобода", глоба от 5  000  до 10 хиляди лева , като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото.

Според втората съдебна инстанция няма доказателства за твърдението на защитата, че Мюмюн е с влошено здравословно състояние. Назначената съдебно-медицинска експертиза и новото заключение на ТЕЛК не констатират изменения в степента на инвалидност, която Мюмюн има от 1992 година . Сред мотивите на съда Мюмюн да остане в ареста е и това, че ако е на свобода има опасност той да извърши други престъпления.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.