Общинският съвет в Шумен с декларация срещу спрените пари за пречиствателна станция
Общинският съвет в Шумен с декларация срещу спрените пари за пречиствателна станция / netinfo

Шуменските общински съветници приеха единодушно декларация, която да бъде изпратена до Министерски съвет, по повод решението му от 17 септември за прекратяване финансирането на Пречиствателна станция за питейни води. Това се случи по време на днешната им редовна сесия, като неин вносител беше д-р Антон Попов.

„Ние считаме, че Министерски съвет не е в състояние да вземе обективно и компетентно управленско решение поради липса на достоверна информация по проблема", се казва в декларацията, според която въпреки забраната, жителите на градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав ползват водоизточник язовир „Тича" без установена и изградена Санитарно-охранителна зона. С декларацията Общинският съвет заявява готовността си да отстоява правото на гражданите на „чиста и безвредна вода".

„Резултатът, до който се стигна, на 99 % е обусловен от мудността на общинската администрация, която не предприе необходимите стъпки навреме, така че реализацията на този проект да започне в пълен обем", каза проф. Борислав Беджев от ГЕРБ и коментира: „Правителството на Орешарски също не беше коректно. Намери 500 млн. лева за обекти, които са с пъти по-малка значимост, а не намери време, енергия и средства да финансира един толкова важен за три общини проблем".

Зам.-кметът по строителство и екология на Шумен Иван Йонков, от своя страна, категоризира изказването му като „некомпетентно", аргументирайки се с думите: „Ако някой е чел Закона за водите и ако е видял решението на МС, щеше да разбере, че задачата не е на Община Шумен, а на държавата. Причината е , че когато една пречиствателна станция обслужва повече от една община, тя се изгражда под ръководството и с усилията на министъра на регионалното развитие".