И. Йонков: Или МС ни дава 2 млн. лв., или няма да приемем варненските отпадъци
И. Йонков: Или МС ни дава 2 млн. лв., или няма да приемем варненските отпадъци / netinfo

Ако до края на тази година Министерски съвет не осигури поне 2 000 000 лева за депото в кв. „Дивдядово", община Шумен ще откаже да приеме отпадъците на 8-те варненски общини, това каза шуменският зам.-кмет Иван Йонков по време на заседание на Областния съвет за регионално развитие, което се проведе по-рано днес. Тези средства са необходими за да може да започне процедурата за избор на изпълнител, който да изгради втората клетка на депото, заяви инж. Йонков и уточни, че парите могат да бъдат отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Според зам.-кметът, ако от 16 юли варненските общини започнат да извозват отпадъците си на шуменската сметище, капацитетът му ще се запълни до 4-5 месеца.

По повод проблемът с водоснабдяването в областта, Иван Йонков коментира, че, според него, този въпрос може да бъде решен, ако собствеността върху яз. „Тича" бъде прехвърлена от Министерство на земеделието и храните към Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Защото - подчерта инж. Йонков - не е нормално да се използва за питейни нужди вода от язовир, предназначен да осигурява вода за поливане. Управителят на „Напоителни системи"-Шумен Музафер Ехлиманов каза, че, ако язовирът премине към МРРБ ще отпадне необходимостта В и К-дружествата в Шумен и Търговище да плащат на „Напоителни системи" за ползваната от тях питейна вода. Музафер Ехлиманов съобщи, че неговото дружество е осъдило В и К - Търговище за неплатени загуби, възникнали преди помпените станции. По същата причина дело е заведено и срещу В и К - Шумен.

Изпълнителният директор на „Индустриален парк-Шумен" Николай Тончев каза, че той, заедно с областния управител и кмета на Шумен, ще предложи на МС да бъдат намалени таксите, които инвеститорите трябва да платят за смяна на предназначението на земите в парка. В момента за смяна на предназначението на един декар инвеститорите ще трябва да платят 4 500 лева. Предложението е коефициентът на таксата да бъде намален от 13 на 1, толкова, колкото се плаща за промяна на предназначението на земеделска земя за голф игрище, каза Николай Тончев.

По време на областния съвет бяха взети няколко решения: да започне процедура за промяна на статута на язовир „Тича"; областният управител да внесе предложение за ускорен ремонт и въвеждане в експлоатация на съществуващите напоителни съоръжения в област Шумен за разширяване на поливните площи в областта и да бъдат внесени актуализираните анализи за експлоатацията на „Регионално депо за неопасни отпадъци" - Шумен, във връзка плана на МОСВ за извозване на отпадъци от 8 общини на област Шумен и 8 общини на област Варна. Това се налага във връзка със спешното финансиране за изграждане на Клетка № 2 и Клетка № 3 от оперативните програми на ЕС.