ГЕРБ-Шумен с категорична заявка за продуктивни промени в сферите на спорта, образованието и културата
ГЕРБ-Шумен с категорична заявка за продуктивни промени в сферите на спорта, образованието и културата / снимка: Дарик-Шумен

Кандидатът за кмет на Община Шумен, издигнат от ГЕРБ Любомир Христов и кандидатите за местни парламентаристи заявиха категорично намерение за ползотворни промени в сферите на спорта, образованието и културата. След проведени срещи с културни и спортни деятели и представители на сектор образование от ГЕРБ са набелязали ясни приоритети за подобряване на работата на администрацията в тези сфери.

Любомир Христов заяви, че след проведената среща със спортните деятели са били изтъкнати много проблеми - нерешени с години. „Спортната материална база за голямо съжаление е в много окаяно положение. За мен е учудващо и отчайващо 20 дни Зала „Плиска" да няма вода, а това че няма прозорци от дълго време е доста смущаващо", подчерта кандидатът за градоначалник на Шумен.

Светлозар Начев от листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ-Шумен обясни, че сред приоритетите са подобряване на спортната база, разкриване на профилирани спортни паралелки в учебните заведения, подобряване на механизма за финансиране на спортната и младежка дейност. „В Шумен ще бъде изградена спортна зала, тип многофункционална арена, от която нашия град има нужда", поясни Начев. По думите му, ГЕРБ ще направи така, че да се засили публично-частното партньорство за стопанисване и поддържане на спортните обекти. Предвиждат се още ремонт на градския стадион и изграждане на спортни площадки на Шуменско палто.

„Ние предлагаме изцяло нов модел на училищното и предучилищното образование", заяви Валентина Тодорова. Тя разказа, че след срещата с преподавателите, от ГЕРБ са заложили като приоритети в сферата на образованието - повишаване на възможността за комуникация между държавни органи, училищна администрация, бизнес и гражданство. „Тази комуникация е нужна, за да може да се изследва пазара на труда и да се предвиди актуализация на профилираните и професионални паралелки, така че образованието ни да отговаря на потребностите на шуменската икономика и социалния сектор", каза още Тодорова. Като други цели тя посочи въвеждането на делегирани бюджети в системата на детските градини и изграждане на информационна система, която да функционира между отделните учебни заведения, гражданите на местната администрация. „Предвиждане и изграждането на нов център за иновативни практики и кариерно развитие", каза още Тодорова, допълвайки, че целта на тази структура ще бъде изцяло насочена към подобряване на професионалните качества на преподавателите.

Любомир Христов заяви, че след срещата с културните деятели е взето решение да бъде създаден Обществен съвет по въпросите на културата. Този съвет ще има представители на различните гилдии и заедно с администрацията ще заседава през два месеца, обсъждайки проблемите в сферата на културата. Кандидатът за общински съветник и председател на предизборния щаб на ГЕРБ-Шумен проф. Добрин Добрев поясни, че диалога с дейците на културата е бил неочаквано продуктивен. „Назрял е моментът, когато трябва да се засили грижата на общинската администрация към професионалното изкуство", коментира проф. Добрев. По думите му, Обществения съвет за култура ще бъде абсолютно независим, като целта му ще е да подпомогне работата на администрацията в максимална степен за професионалното изкуства и за художествената самодейност. „Обединихме се около това, че е необходимо кметската администрация да запази подкрепата за културните институции, в случаите когато те нямат никаква друга възможност да подкрепят своята дейност", допълни проф. Добрев. Като друг важен приоритет той определи възстановяването на дейността на Клуба на културните дейци в Шумен.

Кандидат-кметът Любомир Христов заяви още, че програмата за управление на Община Шумен 2015-2020 г. отдавна е готова и публикувана, за да могат шуменци да се запознаят с нея.