/ Дарик Русе
От днес в Онкодиспансера в Русе започват безплатни профилактични скринингови изследвания за рак на млечната жлеза, рак на маточната шийка и колоректален рак.

Русе води в черната класация по онкозаболявания

Прегледите ще се извършват в Комплексния онкологичен център в Русе. Безвъзмездната профилактика е финансирана от Министерството на здравеопазването и цели по-широка информираност на населението за превенцията на рака. В скрининга за рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво могат да се включат лица с фамилна обремененост, поради повишен риск от онкологични заболявания.

Изследването за рак на маточната шийка се препоръчва на жените между 30 и 50-годишна възраст. От прегледите могат да се възползват и тези, които вече са преминали профилактичен преглед за рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Д-р К. Кожухаров: Русенки са на първо място по онкозаболявания, но това не се дължи на мръсен въздух

При необходимост в консултациите могат да бъдат включени и други лица. При изследванията за колоректален карцином е необходима предварителна тридневна диета, която ще бъде назначена след записването на часа за преглед.

Крайният срок, до който желаещите могат да се възползват от безплатната профилактика е 5 декември 2018 година. Прегледи ще бъдат назначавани след предварително записване на телефон - 082/ 81-99-12