/ БГНЕС
Няма пострадали хора и удавени животни
Река Студена излезе от коритото си и наводни обширен район около русенското село Караманово.

Под вода се оказаха стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански сгради и обори за отглеждане на животни.

БГНЕС

Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост, съобщиха от Община Ценово.

В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти.

Прелива язовир в Тутраканци, евакуират хората

По мнението на специалисти придошлите води са нанесли сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. За щастие няма пострадали хора и удавени животни.

„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката.

БГНЕС

Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район. При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, уточни Снежинка Монева, главен специалист „Гражданска защита“ в общинската администрация в Ценово.

Частично бедствено положение в Старозагорско и Горна Оряховица

Измереното количество на последния валеж е повече от 40 литра на квадратен метър, излял се за по-малко от час. Досега дъждовете превишават няколко пъти обичайната месечна норма.

БГНЕС

Кметът на Община Ценово д-р Петър Петров издаде заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител на Русенска област Галин Григоров.

Местни жители и членове на доброволческото формирование започнаха денонощно дежурство и наблюдение на района. Ситуацията е изключително тревожна, защото нивото на водата продължава да се покачва и съществува реална опасност да залее още площи.

Времето в сряда: дъжд, слънце и по-високи температури

През пролетта на миналата година в района отново имаше наводнение, но от „Напоителни системи“ не предприеха необходимите мерки за почистване на коритото на реката.

Тогава специалисти направиха предписание за продълбочаване на речното легло и възстановяване на проводимостта на речния поток. 

Почистват наноси, струпани под мостове във Велико Търново и общината

„От 2013 година водим непрестанна кореспонденция с компетентните институции. Засега мерките са само епизодични и не се стигна до окончателно решение. Истината е, че коритото на река Студена не е почиствано в продължение на години, а това трябва да се извършва всяко лято“, добави специалистът в отдел „Териториално селищно устройство“ Александър Йорданов.
БГНЕС