/ БГНЕС
Осем души са привлечени като обвиняеми за организирана престъпна група след акцията във Ветово. Около 300 000 лева е успяла да събере групата от ало измами. Събрани са доказателства, че групата е действала от декември 2018 година до сега. Шест от задържаните са от Ветово - те са били въртачи. Другите двама са мулета – от София и Стара Загора.

Задържаните са лица без осигурителен и трудов стаж, с нисък образователен ценз от етническия етнос Бургуджии.

Тротил и оръжие във Ветово, един от задържаните авер на убийците от Негован


Претърсвания и изземвания са проведени на 13 адреса и на 12 автомобила. Иззети са 50 мобилни телефона, 30 SIM карти, включително и румънски, газови пистолета с боеприпаси, разписки и платежни нареждания и 8 изключително луксозни автомобила.

При претърсване на тавана на къщата на един от задържаните е открита разфасовка от 400 грама тортил. Друг пък криел парите в жилището на баба си. Там в чорап, скрит в дамска чатна, е открита сумата от 7 000 лева., разкри говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

"Ало" измамникът Васьо Гръка пребил жена си преди ареста

Парите от престъпната дейност били влагани в скъпи автомобили, скъпи мебели и имоти. Телефонните измамници харчили, придобитите от жертвите си средства, по ресторанти и казина.

Възложена е данъчна ревизия. ДНСК пък ще проверява законността на притежаваните от тях къщи, стана ясно от думите на  Милева.

В процеса на разследване са събрани доказателства за шест измами, извършени от групата. При една от тях извършителите убедили възрастен мъж, че участва в секретна акция на полицията. Той дори се настанил в хотел, купил SIM карта, чрез която разговарял само с измамниците. Накрая изтеглил всичките си спестявания в размер на 130 000 лева, които оставил на различни места в столицата.

Акция срещу „ало“ измамници във Ветово, 10 души са задържани (СНИМКИ)

Парите, които измамниците прибирали, били оставяни от жертвите под пейки и в кошчета до молове. Процесът се следял от мулетата, които комуникирали помежду си чрез кодове и пароли.

Интересен елемент от разследването е, че едно от мулетата в схемата, бил много близък приятел с един от обвинените за двойното убийство в Негован. Двамата били комшии и пътували заедно до Румъния. Целта на пътуванията били да изнесат парите от престъпната дейност в северната ни съседка. Там те ги оставяли в улични канавки и под билбордове.

Повдигат обвинения на задържаните ало-измамници от Ветово


Няма данни обаче, че задържания е свързан с убийствата на мъжа и жената в Негован. Милева и Терзиев обаче отказаха да уточнят за кой от двамата обвинени в убийствата става въпрос.

Терзийски похвали и зам.-главния прокурор Иван Гешев, че благодарение на неговата личната ангажираност, разследващите в Румъния били информирани за акцията срещу телефонните измами.