В  съда: Общината срещу …общината
В съда: Общината срещу …общината / Радка Минчева
До месец Административен съд-Разград ще се произнесе по дело, заведено от изпълнителната местна власт в Разград срещу законодателната местна власт.
Процесът е по жалба на кмета д-р Валентин Василев срещу решение на Общинския съвет, взето още преди преврата, управляващите от ГЕРБ изгубиха председателското си място в местния парламент. Решението е от извънредната сесия на Общински съвет-Разград на 23 ноември миналата година, която се проведе по искане на част от съветниците, в нея не участваха местните парламентаристи от управляващата партия, включително тогавашният председател на Общинския съвет Надя Радославова, нямаше го и кметът д-р Валентин Василев или някой от заместниците му. На това заседание бе взето едно решение – за одобряване вземането на кредит от 720 000 лв. от дружеството със 100% общинска собственост „Общински пазари“ за изграждане на нова административна сграда. Докладната бе обсъдена на извънредна сесия, тъй като изчиташе срокът на офертата от банката, дала най-добро предложение за заем. Докладната бе одобрена, а няколко сесии по-късно по извънредния способ бе внесена от кмета докладна за преструктурирането на общинското ЕАД в общинско предприятие.
В съдебната зала днес освен донякъде куриозната ситуация общината да е срещу общината, имаше и друг любопитен момент. Интересите на кмета защитаваше юрисконсултът Хубан Соколов, а срещу него като представител на Общинския съвет бе доскорошният юрисконсулт в община Разград, а сега адвокат Савина Миткова. И двамата представиха доводите си пред председателя на Административен съд-Разград Светла Робева в зала, а не както предимно се случва по административни дела – в писмен вид след заседанието, нямаше и допълнителни искания, свидетели и доказателства. Основен аргументи на Хубанов в искането за отмяна на решението като незаконосъобразно бе, че заседанието на местния парламент не е имало необходимото мнозинство от две трети от акционерите, Миткова обаче оспори тази теза, като обясни, че разпоредбата на Търговския закон с това изискване важи за акционерни дружества, а не за еднолични акционерни дружества, каквото бе „Общински пазари“, в случая единствен приносител на акциите е общината, а Общинския съвет представлява общината и гласовете на съветниците не са сбор от акционери.
Заседанието продължи по-малко от половин час, след което бе обявено за решаване в законовия срок от 1 месец.