Подвижните ще са 31
В област Разград са образувани 193 избирателни секции, като в 166 от тях ще може да се гласува и с машинен вот и с хартиен - по избор.

Подвижните секции ще бъдат 31. Това съобщи секретарят на Районната избирателна комисия (РИК) Юмгюл Ахмедова. Тя посочи, че от днес по график РИК започва провеждането на обученията на комисиите в общините, по график общините ще получават и машините за пробен вот.

Ахмедова заяви, че за да се гарантира безпроблемното протичане на вота в случай на повреди в електрозахранването, е създадена организация за осигуряване на 15 генератори за избирателните секции в региона.

ЦИК: Изтичат важни срокове във връзка с изборите на 9 юни

От областната администрация информираха, че на работна среща, е обсъден ходът на организационно-техническата подготовка за провеждането на изборите за членове на Европейски парламент и за народни представители, насрочени за 9 юни.

Главният секретар и председател на екипа по организационно-техническата подготовка Михаил Тодоров заяви, че РИК е обезпечена с необходимата техника, консумативи, канцеларски материали.

Упълномощен представител на Областна администрация е получил предварителните избирателни списъци от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, които са предадени на общините.

Изборите „2 в 1“: ЦИК с насоки как могат хората с увреждания да гласуват

Доставени са централизирано удостоверенията за гласуване на друго място и регистрите към тях, които също са предоставени на местните управи. Предстои да бъде изготвен график, по който бюлетините, изборните книжа и материали ще бъдат раздадени на общините, посочи експертът по връзки с обществеността в областната администрация Деница Дилова. 

Тя добави, че след приемането на оперативен план на ЦИК за организацията на работата в деня на изборите ще бъде създадена организация за получаване и изпращане на информация за избирателната активност, като общините ще бъдат уведомени за часовете на подаване на информацията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Садет Кърова, БТА