Общинари: Ако не работеше канализацията, водата в четвъртък нямаше да се оттече за час, а за ден
Общинари: Ако не работеше канализацията, водата в четвъртък нямаше да се оттече за час, а за ден / Радка Минчева
„Ако не работеше канализацията в Разград, водата миналия четвъртък щеше да остане по улиците поде един ден и да се превърне в гьол, а не да се отече за един час, както се случи”. Това заяви пред членовете на Постоянната комисия по териториално-селищно устройство към Общински съвет-Разград директорът на дирекция „Програми и околна среда” в община Разград инж. Недим Тахиров.
Представител на администрацията бе поканен от съветниците да обясни каква е причината Разград да потъне във вода в следобедните часове на 14 юни. На заседанието присъстваха и неколцина граждани, чиито имоти или на техни съседи са се наводнили по време на валежите миналия четвъртък.
По данни на БАН тогава за около един час над Разград са се излели 43 л./кв.м. По време на валежа отводнителната канализационна система на града не успя да поеме цялото количество вода, което от своя страна доведе до наводняване на улици и прилежащи територии, както и някои партерни и подземни помещения. Показателно за това било покачването на нивото на река Бели Лом в Разград – коментира Тахиров. Валежи с такъв интензитет и количество, каквито паднаха в рамките на час, не са наблюдавани през последните години в Разград – допълни още той. „След намаляването и спирането на валежите, повърхностните води в рамките на един час се оттекоха чрез канализационната система, това обстоятелство показва, че канализационната система работи, но не е оразмерена да поеме големите количества валежи за кратко време – обясни Тахиров.
Той увери, че след спирането на дъжда е извършен преглед на уличните отоци в Разград и е установено, че 21 от тях са със затруднено водоооттичане. Почистването на уличните платна и уличните отоци от наслоените наноси е възложено на общински звена, където те срещнат затруднения, ще бъде ангажирана специализирана фирма – обясни той.
Отоците със затруднено водооттичане са: до магазин „Била”, бул. „Бели Лом” до НОИ, ул. „Васил Левски” до първия светофар, на ъгъла на ул. „Славейков” с ул. „Дунав”, ул. „Паркова” среду Дома на учителя, ул. „Св. Климент” след блок „Чайка”, ул. „Св. Климент” ъгъла с ул. „Д.Хранов”, ул. „Д.Хранов”2, бул. „Бели Лом” стоянката до Орлов мост, шахтата до книжарница „Денебола”, ул. „Странджа” до моста, ул. „Добруджа” срещу жк „Лудогорие”1, ул. „Странджа” срещу медицински център „Вита”, ул. „Добурджа” срещу бившия „Металик”, ул. „Грънчарска” срещу ул. „Трапезица”, ул. „Каймакчалан” срещу бул. „Априлско въстание”, ул. „Китка” срещу бул. „Априлско въстание”, ул. „Огражден” ъгъла с ул. „Люлебургас”, ул. „Люлебургас” 4 и 7, шахта на ул. „Симеон” и междублоковото пространство(сините блокове), локално платно срещу спирка „Порцелан” на ул. „Княз Борис”.
В дискусията се включи и кметът на Разград д-р Валентин Василев, който допълни, че за по-бързото оттичане на водата е помогнало и почистването на река Бели Лом, което ще продължи утре или вдругиден, тъй като е ангажирана фирма, която да почисти в участъка от Автогарата към бензиностанция „Петрол”. Оглед и почистване на коритата предстои и в границите на селата Побит камък и Дряновец.
Присъстващи граждани дадоха конкретни примери с наводнени имоти, Тахиров обаче предположи, че това не е свързано с изграждането на обществената инфраструктура, а вероятно е заради тенденцията хората, като си строят къщи, да не обръщат внимание на вертикалната планировка. Имаше и коментари, че на места отводнителните шахти за по-малко от необходимото.

Общинари: Ако не работеше канализацията, водата в четвъртък нямаше да се оттече за час, а за ден
Радка Минчева

Общинари: Ако не работеше канализацията, водата в четвъртък нямаше да се оттече за час, а за ден
Радка Минчева

Общинари: Ако не работеше канализацията, водата в четвъртък нямаше да се оттече за час, а за ден
Радка Минчева