Нелегалният кюрд бягал от Турция по икономически причини, засекли го случайно
Нелегалният кюрд бягал от Турция по икономически причини, засекли го случайно / netinfo

Турският гражданин, който е преминал нелегално границата с България, е избягал от родината си по икономически причини, а в Разград е засечен случайно – понеже шофьорът му не бил включил фаровете на колата си.

В Районен съд-Разград днес бе взета постоянна мярка „задържане под стража“ на 37-годишния Бюлент Мерал, а едновременно с това районният прокурор Любомир Георгиев внесе и обвинителния акт срещу него и срещу съучастника му 40-годишния Ергюл Хасан от Дянково. Така бързото производство срещу двамата ще приключи за дни – съдът насрочи процеса за понеделник.

Бюлент Мерал се яви в съда със служебен защитник, който пледира турския гражданин от кюрдски произход да бъде освободен от ареста до гледането на делото, той щял да изчака процеса в хотел. Подсъдимият обясни, че не се чувства добре затворен между четири стени, не му понася и храната в ареста, а няма кой да му достави друга, при задържането са му иззети и парите.

Съдия Нели Генчева прецени, че мъжът като чужд гражданин няма адресна регистрация в България, няма валидни документи и по тази причина не може да се регистрира и в хотел, магистратът сметна, че съществува вероятност и да се укрие или извърши друго престъпление.

Бюлент Мерал и Ергюл Хасан бяха задържани на 3 ноември следобед. Кюрдът, който е от община Кършехир в Турция, напуснал родината си на 30 срещу 31 октомври. Бил останал без работа, преди това работел в местна мандра и по икономически причини тръгнал към Германия. Преминал границата с България близо до Малко Търново пеша, вървял край оградата и където свършила, я преминал. От Малко Търново с автобус стигнал до Бургас, оттам пак с рейс – до Силистра, откъдето се свързал със свой познат в Германия, когото помолил да му съдейства да стигне до европейската държава. Той го свързал с Ергюл Хасан от Дянково, който отишъл с колата си да го вземе от Силистра, от Разград щял да го изпрати до Германия. Когато пристигнали в Разград, мъжът от Дянково отишъл в обменно бюро, за да развали банкнотата, която кюрдът имал – 500 евро, оставил за себе си 250 евро, а останалите пари върнал на турския гражданин. Колата били спрели недалеч до полицията в Разград, като тръгнали след обмяната на парите, шофьорът не включил фаровете си и бил спрян за пътна проверка заради това. Катаджиите поискали и документите за самоличност на хората в колата, така установили, че за кюрда няма данни да е влизал в страната ни.

Очаква се в понеделник и двамата подсъдими да сключат споразумения с прокуратурата и да получат условни присъди. Според Наказателния кодекс по-голяма ще е санкцията за мъжа от Дянково – лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 20 000 лева, а за кюрда може да е до 5 години лишаване от свобода и глоба от 100 до 300 лева. След приключване на делото от служители на дирекция „Миграция“ той ще бъде приведен в център за временно настаняване в Харманли или Елхово и оттам върнат в Турция.