/ БГНЕС
"Във връзка с провеждането на първи тур на местните избори в полицията в Разград бяха предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред на територията на областта". Това съобщи на пресконференция днес директорът на дирекцията старши комисар Ивайло Йовчев, предава БТА.

Полицията ще съдейства на гражданите, които не притежават валидни документи, да гласуват

Той посочи, че в структурите на дирекцията са получени общо 34 сигнала за нарушения на изборния процес. След извършените проверки по 26 от сигналите не са установени данни за престъпления. Материалите са изпратени към съответните прокуратури, където с решение на прокурор са прекратени.

Изборният ден в област Разград приключи при активност от 55,34 процента

"По пет от сигналите с постановление на прокурор има образувани досъдебни производства. От тях четири са за евентуално купуване на гласове, а едното е за лице, което чрез заплаха от уволнение, е направило опит да попречи на подчинените си да упражнят правото си на глас", каза старши комисар Йовчев.

Той отбеляза, че две бързи и едно досъдебно производство са изпратени в Софийска градска прокуратура, останалите две не са приключили и няма повдигнати обвинения. "Три от сигналите не са приключили и към момента се извършват проверки", каза още директорът на областната дирекция на МВР.

В три общини и в 16 населени места в област Разград кметовете ще бъдат избрани на балотаж

Той обясни, че от постъпилите сигнали, 15 са били за купуване на гласове, по три сигнала имало за неправомерно изготвяне на списъци с гласоподаватели и за унищожаване на агитационни материали и плакати.

Два от сигналите били за обидни публикации в интернет пространството, също два са и сигналите за неправомерни агитации. Най-много сигнали, общо 12, са получени в Районното управление в Кубрат, а най-малко в РУ Разград - шест.

"Във връзка с извършени допълнителни процесуално-следствени действия по досъдебно производство, образувано в полицията в Разград за извършено престъпление, за срок от 24 часа е задържано едно лице. Съставени са шест предупредителни протоколи на лица, нарушаващи изборния процес", допълни старши комисар Ивайло Йовчев.
БТА