Посрещаме хиляди бойци на Световно по тайчи`2018
Посрещаме хиляди бойци на Световно по тайчи`2018 / netinfo
Международната федерация по ушу с най-висока оценка за Бургас, гласува ново домакинство
Посрещаме хиляди бойци на Световно по тайчи`2018
94316
Посрещаме хиляди бойци на Световно по тайчи`2018
  • Посрещаме хиляди бойци на Световно по тайчи`2018

От 26 до 30 септемри Бургас ще е домакин на Световното първенство по тайчи` 2018, обяви председателят на Българската федерация по ушу Стефан Колев. Изборът на града ни е свързан с високата оценка на Световната федерация по ушу за провеждането на най-голямото първенство за младежи през 2016-та в Бургас.

На пресконференция в града, Колев представи хората, допринесли за успешното провеждане на Световното за младежи от цялата страна. По думите му, основната заслуга за поредната успешна кандидатура е на зам.-председателя на Българската федерация по ушу – Петър Драгоев и доц. д-р Пенка Георгиева – председател на организационния комитет на VI Световно първенство по ушу за младежи, която ще оглави екипа и през 2018г. Именно тяхната презентация пред представители на над 60 държави е спечелила поредното домакинство на Световното първенство.

„Две Световни първенства от този ранг за толкова кратък период е безпрецедетно решение на СФУ. Това беше мечта, за която работихме 24 години и сме посветили всички  услия, за да се случи. Екип от 500 души работеше 9 месеца почти денонощно“, каза Колев. Той благодари за голямата подкрепа на институциите, на целия екип, на доброволците. „Благодарение на бургаските журналисти Световното за младежи`2016 беше отразено по цял свят и дори в личния сайт на Джет Ли, като най-значимото събитие за ушу през 2016-а.

По думите на организаторите на състезанието през 2016, въпреки положителните отзиви, е имало и грешки, и пропуски, и злонамерини атаки, но полученият опит ще помогне първенството през 2018-та да бъде още по-добро: “Заставаме с лицата си, с натрупания вече опит и с амбициите си да развиваме ушу в България и в частност Бургас.”

„Световното в Бургас през 2016 получи най-високата оценка, давана до сега за антидопингова станция. За нас беше и голяма чест, че по време на първенството в града се проведе среща на борда на Федерацията, чийто председател и зам. председател на МОК пристигна лично. Този форум за първи път излезе извън континента Азия“, каза Пенка Георгиева.

Тайчи е най-масовия стил в ушу. Практикува се като лечебно-оздравителна гимнастика от над 100 млн. души по света, но е и изключително сериозно бойно изкуство, обясни Петър Драгоев.
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Стефан Колев, доц. д-р Пенка Георгиева и Петър Драгоев: