/ Фейсбук
Репортаж на Искра Койчева
100663
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Общинските служители в Пловдив ще взимат по-високи заплати. Решението възнагражденията им да бъдат вдигнати между 10 и 12 % беше взето по време на сесията на местния парламент.
 
2019 - годината на подготовката на мащабни проекти с дългогодишна реализация за Пловдив

Самият кмет Иван Тотев се отказа още преди заседанието на ОбС да се възползва от последните промени, които бяха приети в нормативната уредба и които позволяват градоначалниците на по-големите общини да получат възнаграждение, стигащо размера на заплатата на министър, която към момента е близо 4600 лева. Така Тотев засега ще продължи да се разписва, както и досега, срещу 1500 лева на месец.
 
Зам-председателят на местния парламент Пепа Деведжиева определи позицията на Тотев като популистка и предложи заплатата му да бъде увеличена, защото тя била обвързана например с възнаграждението на Съветник № 1 Савина Петкова, която по наредба взима 90% от възнаграждението на кмета. Това обаче не беше подложено на гласуване, а Деведжиева обеща, че ще входира искането си на друго заседание на ОбС.
 
След тричасов дебат съветниците приеха Бюджет 2019

Самият Тотев коментира, че е бил на такава заплата последните 7 години и половина, не смята, че точно в последните 6 месеца от втория му мандат има нужда от подобна промяна, още повече че тя е свързана с промяна на Бюджет 2019, и накрая изказа съмнение относно "загрижеността" на Пепа Деведжиева.
 
В крайна сметка с 29 гласа „за“ съветниците приеха да увеличат възнаграждения на общинските служители.

Още от изказванията на Тотев и Деведжиева чуйте в звуковия файл.