Общински съвет Пловдив
Общински съвет Пловдив / Дарик архив
С 31 гласа „за“, 15 – „против“ и един – „въздържал се“, Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за тази година. Той е на стойност малко над 341 млн. лв. Финансовата рамка беше гласувана след около 3 часа дебати.
 
Кметът Иван Тотев заяви, че е доволен от работата на общинските съветници и подчерта, че заради самото представяне на бюджета, дори е успял да привлече хора от опозицията да гласуват „за“, като имаше предвид Вихра Ерамян от „Съюз за Пловдив“.
 
Същевременно лидерът на политическата сила Дани Каназирева заяви пред Дарик, че за първи път се чувства засрамена от това как е протекло заседанието на местния парламент, като визираше поведението и отношението на някои свои колеги. Тя определи част от дебатите като „пазарлък“ и „палячовщина“ и допълни, че кметът се държи като „на прощаване“, а част от съветниците все едно не са гласували за парите на гражданите на Пловдив, а на някоя частна фирма.
 
Очаквано БСП, Съюз за Пловдив, ВМРО и НФСБ не подкрепиха приемането на финансовата рамка.  
 
В бюджета приходите от местни дейности са в размер на близо 180 млн. лв. От имуществени и други местни такси се очаква постъпленията да са за близо 73 млн. лв. Само от данък „МПС“ са планирани да постъпят 21.5 млн. лв.
 
Капиталовата програма е на стойност 60 млн. лв. Сред по-важните обекти в нея са ремонтните дейности на пл. „Централен”, реконструкцията на Градската (Дондуковата) градина, ремонт на улици и тротоари, а също и водният проект.
 
В Бюджет 2019 са заложени средства за ремонт на кино „Космос”, преустройството на бившия „Детмаг” в художествена галерия, а също и за основен ремонт, реконструкция и осъвременяване на стадион „Пловдив”.