/ Община Асеновград
28-то издание на Празника на виното ще се проведе днес в Асеновград. Винари от цялата страна ще се съберат днес, за да демонстрират майсторството си при производството на домашно вино. 

Рекорден брой брой участници се включиха тази година в конкурса „Най-добро домашно вино”, организиран от община Асеновград по повод празника. 90 проби от домашни вина, произведени през есента на миналата година, бяха подадени от участниците, които се състезават в няколко категории. 

В Асеновград избират най-доброто домашно вино

Тази година винарският празник ще започне с избора на победителите в 28-я конкурс „Най-добро домашно вино – реколта 2019 г.”. 19 проби  достигнаха до финала на надпреварата и днес производители и жури, съставено от най-добрите експерти в областта на винопроизводството от България,  ще се съберат на чаша вино, за да определят победителите в конкурса. 

Празникът продължава с традиционното шествие на винопроизводителите от паметника на Аристи Чорбаджака до Рибната църква, където за поредна година ще потече  „Вино от чешма“ по обяд. Утре пък отново ще има пехливански борби в местността Св. Трифон, както и много веселие на пл. "Акад. Николай Хайтов". 

Избират най-добрия майстор на домашно вино в Асеновград

Най-добрият майстор винар ще бъде обявен днес в 13.30 часа на  площада от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, който  ще награди победителите. За осми път ще бъдат наградени и най-добрите майстори на станимашки сармички.

Най-вкусните станимашки сармички ще бъдат наградени за пети път

Певицата Нели Петков и оркестър "Орфей" ще веселят асеновградчани днес, когато в специални шатри на площада асеновградски майстори ще демонстрират традиционните станимашки мезета, които най-добре вървят с вкуса на прословутия асеновградски мавруд.