/ Община Асеновград
В Асеновград и тази година събират проби за конкурса за най-добро домашно вино, съобщиха от общинската администрация. До 15 януари могат да кандидатстват мераклиите да спечелят 50-литрово буре и 300 лв. парична награда. 

В надпреварата за най-сладък елексир ще могат да се включат производители на бели и червени вина, розе и пелин от реколта 2019 г.

Избират най-добрия майстор на домашно вино в Асеновград


Наградният фонд тази година ще е над 1 400 лева, по традиция ще бъдат раздадени и две 50-литрови бурета на победителите в категориите за червено вино и гост-производител от населено място извън община Асеновград. Награждаването ще е на 31 януари, в навечерието на празника Трифон Зарезан.

Победителите при червените и белите вина ще получат съответно по 300 и 180  лв. Парични премии ще има и за класираните на второ и трето място при червените вина, където надпреварата е най-оспорвана. 250 лв. ще е наградата за второ място, а 150 - за трето.

Най-вкусните станимашки сармички ще бъдат наградени за пети път

Тази година са предвидени награди също за производителите на розе и пелин, като победителите в тези категории ще получат по 180 лв. Ще бъде връчена и специална награда "Никола Македонски" с паричен еквивалент 200 лв. за производител на домашен мавруд (вино, характерно за асеновградския регион).

Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“

По регламент производителите могат да участват само със собствени вина, които трябва да са бистри и предоставени в стъклени бутилки. Най-доброто вино е бъде определено от дегустационна комисия, в чийто състав влизат специалисти от Националния институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки – София, Университета по хранителни технологии - Пловдив, Изпълнителната агенция по лозата и виното – София, асеновградския винзавод и община Асеновград.