/ ThinkStock/Getty Images
Пловдивската структура на ВМРО представи Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Община Пловдив. От партията уточниха, че това е програма за образована раждаемост.

Българската жена все повече се грижи за здравето си

Предложението е на родители на първо дете, които имат средно образование, да бъдат изплащани 200 лв., за такива с бакалавърска степен - по 250 лв., а за магистри - 300 лв. Съответно за второ и трето дете помощите се увеличават, като двама магистри, на които се ражда трето дете, би следвало еднократно да получат 1700 лв.

Тревожно: Ниската раждаемост вече е трайна тенденция у нас

Привилегията е само за онези, които са адресно регистрирани на територията на общината от поне две години. Необходимите средства за програмата ще са от общинския бюджет, като сумата, която се предлага за гласуване, е 390 хил. лв.

Прогноза: Населението на България ще бъде под 7 млн. души догодина

Според ръководството на ВМРО, ако бъде одобрена, програмата реално може да заработи от 1 юли 2019 г. Макар бюджетът за тази година да е приет, се получават преходни остатъци, коментира местният партиен лидер Борислав Инчев. Според него, няма да е късно дори това се случи от 1 януари 2020 г.