И ний сме дали нещо на света
И ний сме дали нещо на света / netinfo
Гостуващата мобилна изложба на Националния музей на образованието, гр. Габрово “И ний сме дали нещо на света...” може да бъде видяна в Балабановата къща. Организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“ канят пловдивчани и гостите на глада да я посетят по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

След 1968 г. на 24 май се отбелязва и старобългарската държавност, която съхранява делото на светите братя и го превръща в изходна точка и стимул за развитието на отделен, български свят от слово, с многовековна продължителност и могъщи традиции.

Изложбата „И ний сме дали нещо на света…” е разположена на табла, на които са представени цветни фотокопия на стенописи, гравюри, икони, миниатюри, придружени от цитати от произведения на старобългарски автори, а темите проследяват моменти от живота и делото на светите братя Кирил и Методий, създаването на славянската писменост, почитта към делото им в България и в европейския свят.

Въвеждащите текстове към таблата дават богата информация за ключови моменти от трудната борба между Изтока и Запада. Историята на празника на двамата братя е представена чрез подробна карта на селищата, където е честван през Възраждането.

Експозицията може да бъде разгледана до 5 юни.