/ NOVA
Стъклените парапети на Римския стадион в Пловдив отново станаха жертва на вандалски акт, предава NOVA.

В записите от охранителните камери се вижда как две момчета идват от посока Стария град и слизат по стълбите до градинката на Джумая Джамията. По-ниският се засилва и изритва с крак едното стъклено пано от парапета на Римския стадион.

Вандали потрошиха осветлението на стадиона в Мездра

Стъклото се чупи и пада на тревната площ вътре в стадиона. Избити са и два от държачите на стъклото. За щастие няма пострадали хора, предвид часа на инцидента. След това двамата продължават по Главната улица в посока община Пловдив, като по пътя си изритват и вратата на магазин, в резултат на което е счупена само пантата му.

"За съжаление в рамките на година, това е поредния вандалски акт на Римския стадион, при който се чупи стъкло от парапета, коментират от ОИ „Старинен Пловдив“ - институцията, която стопанисва и се грижи за Римския стадион. От екипа още сутринта са изпратени служители, които с подръчни средства са обезопасили мястото на липсващото стъкло", разказа доц. д-р Елена Кантарева-Дечева.

NOVA

Всяко стъкло се поръчва индивидуално, според конкретния му размер, а производството изисква време. Триплексът или т.нар. ламинирано стъкло се произвежда чрез свързване на два или повече слоя обикновено флоатно стъкло с пластмасов вътрешен слой, които след това се нагряват до около 70 °C и преминават през валцоване.

Така дори след счупването им, високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания и се използва за витрините на магазини и прозорците на автомобили.

Община Пловдив е предприела незабавни действия по откриването на извършителите, като са сезирани съответните компетентни органи и служби.
nova.bg