/ iStock
Кампания за ранна диагностика и оценка на състоянието на зъбите - до 7-годшина възраст, бе организирана в Асеновград сред 130 децаq съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Инициативата „Моето зъбче -   здраво и силно“ бе от март до юни, на Центъра за ранно детско развитие, в четири детски градини в града. 
 
В рамките на кампанията на всяко дете беше извършена диагностика на състоянието на зъбите. Децата бяха запознати с теми за боледуването на зъбите, колко е важно миенето им, какви са храните, които помагат да имат здрави зъби. На всеки участник беше предоставен за попълване график за миенето на зъбите. 

Обобщените резултати показват, че голяма част от децата до 5-годишна възраст не са посещавали стоматолог и участието в кампанията е първият им такъв опит и възможност за получаване на информация и насоки за грижа за зъбите.

Голям е процентът на децата на възраст над 5 години, за които е установено при диагностиката, че е налице нарушение на зъбния статус и наличието на кариеси. Една част от децата са на активно лечение при специалист, а за друга тепърва ще се организира подходящо лечение.
БТА