/ iStock/Getty Images
На 10 юни пещера "Добростански бисер" край Асеновград отваря врати, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Извършена е профилактика и оглед на състоянието на обекта. Пещерата е обезопасена и оборудвана така, че може да функционира ефективно, увериха от общината.

За първи път обектът не е отдаден за безвъзмездно ползване и стопанисване, съобщиха от общината и допълниха, че общинското предприятие "Туризъм" ще трябва да плати 3000 лева на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ)- Пловдив за това, че ще развива и поддържа пещерата.

Пещерата "Добростански бисер" се намира в землище село Добростан, община Асеновград. Тази година отварянето ѝ за посетители се забави с месец. Строгите режими на опазване на резерват "Червената стена", в който попада "Добростански бисер", и специфичните правила за допускане на дейности в нея са изисквали извършването на правно-юридическа консултация с оглед прецизността на процедурата по сключване на договор между РИОСВ и община Асеновград.  

Посетителите в резерватите следва да спазват режимите на опазването, като достъпът и преминаването през тях следва да се извършва единствено по маркираните пътеки за посетители. 

Пещерата ще може да бъде посещавана от 09:00 до 18:00 часа - от петък до вторник. Сряда и четвъртък са обявени като почивни дни, но в случай, че има интерес от туристи - за групи от над 20 души, ще бъде осигурен достъп и през тези два дни, обясниха от общината.

Индивидуалният билет за посетители струва 5 лева. Входната такса за ученици, студенти и пенсионери е в размер на 4 лева. Семейният билет е на цена от 12 лева.

Желаещите беседа заплащат допълнително.
БТА